Routes naar het leraarschap

Er zijn meerdere routes naar het leraarschap in het basisonderwijs. Wil je fulltime gaan studeren of past een deeltijdopleiding beter bij je situatie? Of kom je misschien in aanmerking voor een tweejarig zij-instroomtraject? Je vooropleiding, werkervaring en persoonlijke situatie zijn belangrijke...

Er zijn meerdere routes naar het leraarschap in het basisonderwijs. Wil je fulltime gaan studeren of past een deeltijdopleiding beter bij je situatie? Of kom je misschien in aanmerking voor een tweejarig zij-instroomtraject? Je vooropleiding, werkervaring en persoonlijke situatie zijn belangrijke factoren wanneer je je oriënteert op routes naar het leraarschap. Ontdek welke route bij jou past!

Hoe word ik leraar op een basisschool?

Hoe kun je je lesbevoegdheid voor het primair onderwijs halen?

OpleidingNiveauDuurMinimale toelatingseisen
pabohavomax. 4 jaarmbo4 of havo diploma
academische pabohbo & womax. 4 jaarvwo-diploma of hbo-propedeuse
pedagogische wetenschappen (po)**womax. 3 jaarvwo-diploma of hbo-propedeuse
zij-instroomtrajecthbo of womax. 2 jaarhbo- of wo-diploma

* Het opleidingstraject kan verkort worden afhankelijk van eventuele vrijstellingen of als je een opleiding volgt in deeltijd.

** Deze universitaire bacheloropleiding wordt alleen aangeboden door de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

Hoe kan ik zij-instromen als leraar in het basisonderwijs?

Zij-instromen als docent in het basisonderwijs

Misschien kom jij wel in aanmerking voor het traject ‘zij-instroom in het beroep’ (zib). Als zij-instromer in het beroep volg je een tweejarig maatwerktraject: je volgt de vakken bij de pabo die voor jou relevant zijn en tegelijkertijd werk je als leraar op een basisschool.

Hoe kan ik met mijn mbo4-diploma naar de pabo?

Wat zijn de toelatingseisen voor iemand met een mbo4-diploma die aan de pabo wil beginnen?

Als je een mbo4-diploma hebt behaald, dan mag je je inschrijven bij een pabo voor een hbo-bacheloropleiding tot leraar basisonderwijs. De pabo verwacht dan wel dat je toelatingstoetsen maakt op de gebieden aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek. Daarnaast moet je aan het eind van eerste jaar de landelijke rekentoets Wiscat halen. De uitslagen van deze rekentoets tellen mee voor een bindend studieadvies. Sommige pabo’s nemen ook een taaltoets af in het eerste jaar.