Praktische zaken bij werken in het basisonderwijs

Een eventuele overstap naar werken in het basisonderwijs kan veel vragen oproepen. Denk hierbij aan vragen over de arbeidsvoorwaarden en salaris, maar ook over verschillende subsidies en de vooropleidingseisen die pabo’s hanteren. Met deze praktische informatie kun je makkelijker een...

Een eventuele overstap naar werken in het basisonderwijs kan veel vragen oproepen. Denk hierbij aan vragen over de arbeidsvoorwaarden en salaris, maar ook over verschillende subsidies en de vooropleidingseisen die pabo’s hanteren. Met deze praktische informatie kun je makkelijker een beslissing maken over een overstap naar het basisonderwijs.

Wat verdient een leraar in het basisonderwijs?

Waar start je als leerkracht?

De salarissen van het basisonderwijs en het speciaal onderwijs staan vast in de cao van het primair onderwijs. De meeste leraren beginnen ergens in schaal L10. Afhankelijk van je werkervaring, diploma’s en verdere specialisaties kun je in een hogere schaal terechtkomen.

Voor welke subsidies en regelingen kom ik in aanmerking?

Overzicht van subsidies en tegemoetkomingen

Hieronder vind je 14 subsidies, tegemoetkomingen en regelingen waar je aanspraak op zou kunnen maken. Kijk goed naar de voorwaarden om te weten of je ervoor in aanmerking komt. Mocht geen enkele regeling of subsidie aansluiten bij jouw situatie, bekijk dan of je de studiekosten die je gaat maken in je belastingaangifte mag aftrekken van je inkomsten.

  1. Studiefinanciering
  2. Collegegeldkrediet
  3. Extra studiefinanciering
  4. Lerarenbeurs
  5. Subsidie korte scholingtrajecten vo
  6. Tegemoetkoming leraren
  7. Levenlanglerenkrediet
  8. Subsidieregeling tweede lerarenopleiding
  9. Zij-instroomsubsidie
  10. Instructeursbeurs mbo
  11. Subsidie voor onderwijsassistenten
  12. Subsidie bewegingsonderwijs
  13. Tegemoetkoming herintreders primair onderwijs
  14. STAP-budget (vanaf januari 2022)

Wat moet ik weten over de toelatingstoetsen van de pabo?

1. Voor welke vakken zijn deze toelatingstoetsen voor de pabo?

De toelatingstoetsen zijn er voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.

2. Wie moeten de toelatingstoetsen voor de pabo maken?

Als je een vwo-, hbo- of wo-diploma hebt, hoef je geen toelatingstoetsen te maken: je voldoet dan al aan de vooropleidingseisen. Heb je een havodiploma en heb je eindexamen gedaan in een of meer van deze vakken of heb je een vavo-certificaat op havoniveau voor een vakgebied, dan hoef je de toelatingstoets voor dat vakgebied ook niet te maken. In de praktijk betekent dit dat mbo4-studenten op dit moment meestal drie toelatingstoetsen moeten afleggen en havoleerlingen meestal een of twee.

De salarissen van het basisonderwijs en het speciaal onderwijs staan vast in de cao van het primair onderwijs. De meeste leraren beginnen ergens in schaal L10. Afhankelijk van je werkervaring, diploma’s en verdere specialisaties kun je in een hogere schaal terechtkomen.