Ik heb geen afgeronde hbo- of wo-opleiding, maar wel hbo-denkniveau, kan ik dan wel zij-instromen?
Nee, dat kan niet. De overheid stelt als harde eis dat je in het bezit bent van een erkende hbo-bachelor of een wo-getuigschrift.
Is het geschiktheidsassessment verplicht?
Ja, dit is verplicht. Nadat je het geschiktheidsassessment positief hebt afgerond, ontvang je een geschiktheidsverklaring en kun je als zij-instromer aan de slag. De school kan jou nu in dienst nemen als leraar en samen met de pabo wordt op basis van het geschiktheidsassessment een scholingstraject opgesteld en vastgelegd in een tripartite-overeenkomst (overeenkomst tussen school – pabo – zij-instromer).
Wat meet het geschiktheidsassessment?
Het geschiktheidsassessment brengt in beeld of jij als zij-instromer direct voor de klas kunt en of je voldoende in huis hebt om je bekwaamheid met een beperkte scholing te verwerven. In het geschiktheidsassessment wordt gemeten in hoeverre je al bekwaam bent op de volgende gebieden:
• Pedagogisch bekwaam
• Vakdidactisch bekwaam
• Vakinhoudelijk bekwaam
• Persoonlijkheidskenmerken
Hoeveel dagen moet ik minimaal voor de klas staan?
Minimaal drie dagen voor de klas plus één dag studie
Ik heb al een onderwijsbevoegdheid, maar wil mijn bevoegdheid voor het primair onderwijs verwerven. Staat het zij-instroomtraject voor mij open?
Ja, het zij-instroomtraject staat voor je open.
Waar kan ik gaan lesgeven met het getuigschrift Zij-instroom? Kan ik hiermee verder studeren?
Het getuigschrift Zij-instroom is een eigenstandig hoger onderwijsdiploma. Het getuigschrift leidt tot hetzelfde civiele effect als het overeenkomstige bachelordiploma, wat betekent dat er dezelfde waarde aan wordt gegeven. Het leidt niet tot dezelfde titulatuur omdat de bachelorgraad is gekoppeld aan de bacheloropleiding. Met het getuigschrijft Zij-instroom ben je bevoegd om les te geven in het:
• Basisonderwijs (primair onderwijs)
• Speciaal basisonderwijs (SBO)
• Praktijkonderwijs
Kan ik met dit getuigschrift verder studeren?
Als zij-instromer heb je sowieso al een afgeronde hbo- of wo-opleiding, dus dat geeft vaak al toegang tot een master. Soms stellen aanbieders van onderwijskundige masters als toelatingseis een bachelor-diploma, maar dit verschilt per aanbieder/opleiding. Hierbij op een rij de toelatingseisen voor de meest voorkomende educatieve masters:
• Master SEN
• Master Educational Needs
• Master Leren & Innoveren
Sta je tijdens dit traject direct voor de klas?
Ja, je staat direct als leerkracht voor de klas maar het eerste halfjaar onder begeleiding van een ervaren leerkracht. Hiernaast organiseren de betrokken stichtingen trainingen specifiek voor de zij-instromers voor intervisie, inhoudelijke workshops en kennisuitwisseling. De kwaliteit van de leerkrachten blijft dus absoluut hoog in het vaandel staan en de begeleiding wordt dusdanig intensief dat wij hiermee de kwaliteit waarborgen.
Wat ga ik verdienen?
Bij aanvang van dit traject word je ingeschaald in loonschaal LB